Buga-yı Türki

Nurpedia.org - İman ve İslam Hakikatlerine Dair Nur Ansiklopedisi sitesinden
16.49, 6 Ocak 2026 tarihinde Turker (mesaj | katkılar) tarafından oluşturulmuş 59634 numaralı sürüm
Gezinti kısmına atla Arama kısmına atla

Buğay-ı Türkî ya da Boğa El-Kebir Et-Türkî, dindar bir Türk komutan olup halife Me’mun'un son zamanlarında Abbasi ordusunun önde gelen komutanları arasında yer aldı. Çeşitli isyanların bastırılmasında görev aldı. Birçok savaşa katıldı ve hiç yara almadı. Uhud savaşında Peygamberimizin mucizesiyle değneği kılınca dönüşen Abdullah bin Cahş, savaştan sonra bâki kalan bu kılıncı Bugay-ı Türkî'ye iki yüz liraya sattı.[1] Abdullah İbn-i Cahş Uhud savaşında şehit olduğundan bu kılıncı kendisinin değil başka birisinin satmış olması icab eder.

Şahsi Bilgiler

Diğer İsimleri: Boğa El-Kebir Et-Türkî, Boğa el-Kebir

Doğum Yeri ve Tarihi:

Vefat Yeri ve Tarihi: Sâmerrâ, H.248/M.862 (90 yaşını biraz geçkin vefat etti)

Kabrinin Yeri:

Harita Konumu:

Risale-i Nur ile Nasıl Tanıştığı

Bediüzzaman Said Nursi ile Görüşmeleri

Risale-i Nur'da Nerede ve Nasıl Bahsedildiği

Üçüncüsü: İbn-i Abdi’l-Berr gibi bir allâme-i asır ve ehl-i tahkikin büyüklerinden nakil ve tashih ediyorlar ki: Gazve-i Uhud’da Resul-i Ekrem aleyhissalâtü vesselâmın halazadesi olan Abdullah İbn-i Cahş harp ederken kılıncı kırıldı. Resul-i Ekrem aleyhissalâtü vesselâm ona bir değnek verdi. O değnek, onun elinde bir kılınç oldu. Onun ile harp etti. O eser-i mu’cize olan kılınç, bâki kaldı. Meşhur İbn-i Seyyidi’n-nâs siyerinde haber veriyor ki: Bir zaman sonra, Abdullah o kılıncı Bugay-ı Türkî namında bir adama, iki yüz liraya sattı.

İşte bu iki kılınç asâ-yı Musa gibi birer mu’cizedir. Fakat asâ-yı Musa vefat-ı Musa’dan sonra vech-i i’cazı kalmadı. Fakat şunlar bâki kaldılar.

(Mektubat, 19. Mektup, 12. İşaret)

Risale-i Nur'daki Diğer Alakalı Yerler

İlgili Resimler/Fotoğraflar

İlgili Maddeler

  • Abdullah İbni Cahş: Peygamberimizin bir mucizesi olarak değnekten dönüşen kılıcı Buga-yı Türki'ye satan sahabi

Kaynakça